29.8 C
Athens
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

POS: Υποχρεωτικά για άλλους 35 κλάδους επαγγελματιών από 1/1/24 – Βαριά πρόστιμα στους παραβάτες

Σε 35 νέες κατηγορίες επαγγελμάτων – οι οποίες εξαιρούνται σήμερα από το μέτρο – επεκτείνεται από την 1η Ιανουαρίου 2024, η υποχρέωση εγκατάστασης POS.

Οι ατομικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα πρέπει να έχουν συσκευές αυτόματης πληρωμής για τους πελάτες, πρόκειται να ανακοινωθούν σήμερα με την έκδοση Κοινής Απόφασης των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης.

  • Στη λίστα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: ιδιοκτήτες ταξί,  χρηματιστηριακοί σύμβουλοι, κτηματομεσίτες, παραγωγοί λαϊκών αγορών και πωλητές σε πανηγύρια, ιδιοκτήτες περιπτέρων, ψιλικών, παντοπωλείων, μεσίτες και ασφαλιστικοί πράκτορες στις αγοραπωλησίες ακινήτων, γραφεία ευρέσεως εργασίας, θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλίες, τραγουδιστές, μουσικά συγκροτήματα, χορευτές, ιδιωτικά πανεπιστήμια, ΙΕΚ κ.α.

Η απόφαση θα ορίζει και τα βαριά πρόστιμα – έως 1.500 ευρώ κατά περίπτωση – για τους επιτηδευματίες που δεν θα συμμορφωθούν με τη νέα φορολογική νομοθεσία.

Οι 35 νέες κατηγορίες Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας έρχονται να προστεθούν στους 196 κλάδους επαγγελματιών που είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν POS. Oι ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως δείχνουν τα στοιχεία, έχουν οδηγήσει στην αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ και στον περιορισμό της διακίνησης «μαύρου» χρήματος ενώ η επέκτασή τους εκτιμάται ότι θα διευρύνει τη φορολογική βάση, θα διευκολύνει το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών και θα περιορίσει τα περιθώρια φοροδιαφυγής.

Κατά συνέπεια, με την επέκταση των POS στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητα αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ανήλθαν σε 49 δισεκ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, δεκάδες κλάδοι που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών και οι οποίοι διαχρονικά βρίσκονται ψηλά στις λίστες της φοροδιαφυγής αποφεύγουν τις συναλλαγές με κάρτες.

Διασύνδεση ταμειακών – POS

Παράλληλα οι επιχειρήσεις υποχρεούνται, το αργότερο έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, να έχουν προχωρήσει στην αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών, εφόσον απαιτείται, και να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση με τα POS. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ στο μέτρο εμπίπτουν    356.000 εταιρίες. Με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, ο έλεγχος θα είναι ακόμη πιο εύκολος και ουσιαστικός, καθώς σε πραγματικό χρόνο οι ελεγκτές θα μπορούν να βλέπουν χρεώσεις στα τερματικά μηχανήματα, εισπράξεις στην ταμειακή και εισροές στον τραπεζικό λογαριασμό με τον οποίο είναι συνδεδεμένα τα αυτόματα μηχανήματα.

Σύμφωνα με στελέχη της φορολογικής διοίκησης με την «on line» διασύνδεση τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS) δεν θα λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές.

Δηλαδή σε οποιαδήποτε συναλλαγή με πιστωτική κάρτα δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό της πληρωμής. Με αυτό τον τρόπο καθίσταται σχεδόν αδύνατη η παραποίηση των στοιχείων αλλά και τα λογιστικά «κόλπα» με την απόκρυψη του πραγματικού τζίρου.

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Δημοφιλή

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Πρεμιέρα για τις χειμερινές εκπτώσεις – Πόσο θα διαρκέσουν

Ξεκινούν σήμερα Δευτέρα 8/01 οι χειμερινές εκπτώσεις. Θα διαρκέσουν έως...

Έρευνα: Ανεβασμένες οι τιμές του βρεφικού γάλακτος σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ

Σημαντικά υψηλότερες τιμές σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ