29.8 C
Athens
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

Χατζηδάκης: «Δίκαιες λύσεις για τράπεζες και ευάλωτους δανειολήπτες προβλέπει το ν/σ για κόκκινα δάνεια»

Με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, να κάνει λόγο για «ευρωπαϊκές, σύγχρονες και δίκαιες λύσεις για τράπεζες, δάνεια και ευάλωτους» άρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η επεξεργασία του νομοσχεδίου με τίτλο «Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία ευάλωτων-Ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας, επανεισαγωγή του Προγράμματος Ηρακλής και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο αφορά σε «πολλά και διαφορετικά πεδία,τις τράπεζες, τους ‘servicers’, τα κόκκινα δάνεια, τον τρόπο που χορηγούνται τα δάνεια, να δώσει κάποιες ευρωπαϊκές δίκαιες και σύγχρονες λύσεις προστατεύοντας τους πραγματικά ευάλωτους και ενισχύοντας τον ανταγωνισμό για την παροχή δανείων.

Θέλω να ακούσω αντιπροτάσεις και να δούμε πως μπορεί περαιτέρω το νομοσχέδιο να βελτιωθεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε:

«Το τραπεζικό μας σύστημα και το θέμα του ιδιωτικού χρέους χρίζουν οπωσδήποτε και σταθερά, της προσοχής μας. Οι λύσεις δεν βρίσκονται με μαγικές συνταγές ούτε με λαϊκίστικες κραυγές. Απαιτούν σοβαρότητα και σύστημα. Αυτό είναι που επιδιώκουμε, έτσι έχομε κινηθεί τα τελευταία 4,5 χρόνια συνολικά για την ελληνική οικονομία.

Και η ελληνική οικονομία, με την δική μας πολιτική έχει ανέβει αναντίρρητα ψηλότερα. Το τραπεζικό σύστημα έχει επιλύσει μια σειρά από προβλήματα του, προχωρεί μπροστά, το ιδιωτικό χρέος περιορίζεται όχι στο βαθμό που όλοι θα θέλαμε αλλά περιορίζεται με το νομοσχέδιο αυτό θα αντιμετωπιστούν μια σειρά από προβλήματα που αφορούν τόσο τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος όσο και τα κόκκινα δάνεια και κυρίως τους ευάλωτους δανειολήπτες».

«Θέτω στην αντιπολίτευση το ερώτημα αν το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί ένα βήμα μπροστά η βήμα πίσω. Γιατί αν είναι βήμα μπροστά πρέπει να δείτε γιατί το καταψηφίζετε. Υπάρχουν και οι ονομαστικές ψηφοφορίες και εκεί θα πρέπει να απαντήσετε στον εαυτό σας και τους ψηφοφόρους σας το ερώτημα γιατί το κομματικό σας μένος σας τυφλώνει τόσο πολύ που απορρίπτετε κάθε θετική διάταξη για τους ίδιους», υπογράμμισε.

Έμφαση έδωσε ο κ. Χατζηδάκης, στη ρύθμιση για την «επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» τονίζοντας ότι «συνέβαλε αποφασιστικά στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες».

«Όραμα της αντιπολίτευσης είναι να επιστρέψουμε στο παγκόσμιο ρεκόρ στα κόκκινα δάνεια; Να μη δούμε τις «ουρές» που έχουν μείνει στις τράπεζες την ώρα που έχουμε εξασφαλίσει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Και αν ο «Ηρακλής» είναι «εξάμβλωμα» όπως λέτε, εσείς τι αντιπροτείνετε;» σημείωσε.

Τόνισε ακόμα ότι «η επιβολή σειράς υποχρεώσεων διαφάνειας προς τους servicers, είναι μία ρύθμιση καλύτερη από το ισχύον καθεστώς η οποία τους ενοχλεί πολύ περισσότερο με τις σφικτές προθεσμίες που μπαίνουν για την προσωποποιημένη και αναλυτική ενημέρωση προς τους οφειλέτες, τα υψηλά πρόστιμα μέχρι και το κλείσιμο για όσους παραβιάσουν την νομοθεσία».

Τρίτη σημαντική παρέμβαση για τον κ. Χατζηδάκη, είναι «η βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού».

«Μέχρι σήμερα το απλό «όχι» ενός υπαλλήλου μπορούσε να αποκλείσει το αποτέλεσμα του εξωδικαστικού. Είναι πρόοδος ή όχι το ότι ο εξωδικαστικός θα γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτός από το σύνολο των πιστωτών; Ενοχλείται λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για την περίμετρο των ευάλωτων δανειοληπτών. Απαντώ. Η περίμετρος είναι αυτή που είχατε ορίσει εσείς. Αν έχετε θέματα με τον εαυτό σας και απορρίπτετε με τον κ. Κασσελάκη την διακυβέρνηση του κ. Τσίπρα, αυτό είναι δικό σας πρόβλημα. Αν δε σας αρέσει ούτε αυτό, είμαστε εδώ για να ακούσουμε αντιπρόταση αντί για αφορισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Για τον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, όταν θεσπίστηκε ακούστηκε ότι θα έρθουν τα κοράκια να πάρουν τα σπίτια των δανειοληπτών. Κανένα κοράκι δεν εμφανίστηκε γιατί προφανώς δεν ήταν τόσο ελκυστική η λύση. Εμείς προσπαθούμε να συνδυάσουμε την έκφραση ενδιαφέροντος από ιδιώτες επενδυτές με την προστασία των δανειοληπτών και λέμε ότι ο επενδυτής μπορεί να αποκτήσει το ακίνητο με έκπτωση 30 % αλλά και ο δανειολήπτης θα επωφεληθεί από αυτή την έκπτωση όταν επαναγοράσει το ακίνητο. Εσείς προτιμάτε τη σημερινή ρύθμιση; Προτιμάτε να αγοράσει ο δανειολήπτης το ακίνητο χωρίς έκπτωση; Μήπως δεν διαβάσατε επαρκώς την ρύθμιση και κατακεραυνώνετε κάτι που είναι προφανώς θετικό για τους δανειολήπτες;»

Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, κάλεσε την Αντιπολίτευση να απαντήσει:

  1. αν την ενοχλεί ο «Πτωχευτικός Κώδικας στον οποίο η κυβέρνηση προχωρά με παρεμβάσεις κοινής λογικής
  2. αν θέλει να παραμείνει το σημερινό καθεστώς για τα δάνεια από μη τραπεζικούς φορείς και να μην ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, όπως γίνεται στην Ευρώπη και μετά από αδειοδότηση να δίνουν οι φορείς αυτοί στεγαστικά δάνεια και συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρηματικών δανείων.
  3. αν ενοχλείται για την επέκταση των συστημάτων άμεσων πληρωμών χωρίς τραπεζικές προμήθειες.

«Αν σας ενοχλεί και αυτό, πρέπει να εξετάσετε το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον σας. Γιατί γεννώνται ερωτήματα σε σχέση με την ανάλυση που κάνετε των πραγμάτων», ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Κάθε δανειολήπτης και εγγυητής μπορεί να επωφεληθεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Δίνουμε ευρωπαϊκές, δίκαιες και σύγχρονες λύσεις προστατεύοντας τους πραγματικά ευάλωτους και ενισχύοντας τον ανταγωνισμό για τη χορήγηση δανείων. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Οι λύσεις απαιτούν σοβαρότητα και σύστημα. Έτσι πορευθήκαμε τα τελευταία 4,5 χρόνια και με τη δική μας πολιτική η οικονομία έχει ανέβει ψηλότερα, το τραπεζικό σύστημα έχει αντιμετωπίσει μια σειρά από προβλήματα, το ιδιωτικό χρέος περιορίζεται και με το νομοσχέδιο θα αντιμετωπιστούν μια σειρά από προβλήματα σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια και τους ευάλωτους δανειολήπτες. Στοιχειωδώς καλόπιστη στάση θα επέβαλε να το υπερψηφίσετε έστω επί της αρχής. Η στάση σας όμως είναι μια ακόμα επιδότηση προς τη Νέα Δημοκρατία. Γιατί οι πολίτες βλέπουν από τη μια πλευρά την κυβέρνηση που προχωρά στο δρόμο της Ευρώπης και από την άλλη μια ευρισκόμενη σε πολιτική σύγχυση αντιπολίτευση που λέει όχι σε όλα».

«Σας ευχαριστούμε για τη στάση σας, κομματικά το λέω, διότι είναι μια επιδότηση προς τη ΝΔ. Είναι ακόμα μια ευκαιρία να φανεί στους έλληνες πολίτες ότι από τη μια πλευρά είναι μια κυβέρνηση που εργάζεται, που είναι και με κάποια λάθη, αλλά πάντως εργάζεται, και προχωρεί μπροστά προς το δρόμο της Ευρώπης και από την άλλη πλευρά υπάρχει μια μικρόψυχη και κυρίως σε πολιτική σύγχυση Αντιπολίτευση που λέει όχι σε όλα. Εσείς προχωρήστε με το όχι σε όλα και εμείς θα προχωρήσουμε μπροστά με την προσπάθεια μας», κατέληξε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Δημοφιλή

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Πρεμιέρα για τις χειμερινές εκπτώσεις – Πόσο θα διαρκέσουν

Ξεκινούν σήμερα Δευτέρα 8/01 οι χειμερινές εκπτώσεις. Θα διαρκέσουν έως...

Έρευνα: Ανεβασμένες οι τιμές του βρεφικού γάλακτος σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ

Σημαντικά υψηλότερες τιμές σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ